Spórolás napelemekkel

A próbatermünket Csepelen béreljük, azonban az utóbbi két hónapban kényszerpihenőre kerültünk. A házat, amiben a próbaterem van, tudniillik felújították. A tulajdonos teljesen bepánikolt a klímaválságtól és így mindent, amit lehetett energiatakarékosra cserélt le, még napelemeket is tetetett a tetőre.

Amikor a felújítás után először mentünk próbálni, várt minket és minden változásról tájékoztatott minket. Kvázi kiselőadást tartott a technikai újításokról. Engem először annyira nem érdekelt, de felkeltette az érdeklődésem, amikor arról mesélt, hogy mennyi rezsit tudunk majd megspórolni.

Ő is a PENTELE SOLAR Kft. honlapján tájékozódott a napelemek beszerelésénél és megtérüléséről. Nem is tudta pontosan megmondani, hogy nekünk átküldte-e a linket. Nem, biztosan nem? A sporoljnapelemmel.hu/napelem-ar-es-megterules? Tényleg nem, na, akkor majd első dolga lesz, amint visszaér az irodába.

Mivel a napelem áramot termel, amivel mi világítunk, a telefonjainkat töltjük, és nem utolsósorban az erősítőinket is ezzel tudjuk működtetni, kifejezetten hasznunkra lesz a beépítés. A bérleti szerződésünk úgy szól, hogy a rezsit is nekünk kell fizetni, de mivel egyetemisták vagyunk, igazán jó lesz, hogy az áramszámlával nekünk nem kell majd foglalkozni. Valójában ez a tulaj befektetése volt, de mi járunk jól, mert a számla nekünk lesz nullás. Ez igazán jófejség volt tőle, amúgy. Főleg, hogy még nem is emelt a bérleti díjon az újításokat követően.

Elmondta, hogy a napelem 10 éven belül megtérül. Nevetve hozzátette, hogy reméli addigra mi már befutott rock zenészek leszünk és nem feledkezünk meg róla. De ha mégse menne ilyen gyorsan, akkor ráérünk, mert a teljesítménygarancia valójában 25 évig tart, úgyhogy van még egy kis időnk ezután is. Ezen már tényleg mindannyian nevetünk, humoránál van az öreg.

A cég Sharp Solar napelemeket forgalmaz, mondja Károly, mi pedig hozzáértően bólogatunk. Ezek a típusú napelemek még 25 év múlva is 80%-os teljesítőképességet igazoltak, így a megtérülés szinte borítékolt.

A témának valóban utánajárt, mert a beszereléssel kapcsolatos egyeztetések is hosszabb időt vettek igénybe. Sajnos a napelemeket nem lehet csak úgy a polcról leemelni, meséli. A szakemberrel előzetesen telefonon egyeztettek a fogyasztással, a ház méretével, tájolásával és a tető méretére vonatkozóan adatokat. Ezt követően következett a személyes találkozó, amikor minden centire pontosan lemértek, kiszámítottak és meg tudták tenni kifejezetten erre a házra vonatkozó árajánlatot.

A működésre a legkíváncsibb Károly. Most jönnek majd az igazán napos hónapok, így bízik abban, hogy már most mindannyiunk számára kézzel fogható lesz a napelemek felszerelésének eredménye. Mindenesetre az ő lelke nyugodtabb, hiszen legalább ennyit meg tud tenni a környezetért.

Bíztat minket is, hogy nézzünk szét a sporoljnapelemmel.hu/napelem-ar-es-megterules linken, hiszen kicsit kiokosodunk majd mi is jobban, mert ő most csak vázolta nagyvonalakban az ő történetét. A honlapon vannak napelem pályázatok is, ez lehet a mi szüleinket is érdekelné. De csapjunk gyorsan a húrok közé, nem rabolja tovább az időnket és már int is és indul a kapu felé.

Károly kiselőadása után még körbenézünk még egyszer a házban és próbálgatjuk az elektromos eszközöket. Úgy tűnik, valóban megfelelően működnek a dolgok, de még a próba előtt lamentálunk a napelemek fizikájáról egy kicsit. És tulajdonképpen arra jövünk rá, hogy minden háztartásban így kellene gondolkodnia az embereknek, mint Károlynak. Éljenek a napelemek és a spórolás.