Régi barátnőm örökölt házának energiahatékonnyá tétele

A középiskolai legjobb barátnőm egészen nagy Fluor Tomi rajongó volt, még a gimiben is, pedig addigra egy-két éve már lezajlott az a bizonyos nagyobb hullám. De ő kitartott mellette még két évig, aztán váltott teljesen másik zenére. A gimi után még egy évig rendszeresen beszélgettünk, tartottuk egymással a kapcsolatot, aztán kezdett kikopni a dolog, mostanra pedig már eltávolodtunk annyira egymástól, hogy csak alkalomadtán beszélgetünk. Ha talákozunk élőben, akkor azért leállunk beszélgetni és egész érdeklődő ő is, úgyhogy a szimpátia azért nem veszett el.

Legutóbb például megbeszéltünk egy találkozót, ami az utóbbi időben ugye rendhagyó volt. Egy kávézóban találkoztunk, és mivel szép, kellemesen meleg idő volt, a hely teraszán ültünk kint, kellemes kilátással a város környező részére.

A beszélgetés elején még eléggé odasütött a nap, ahol mi ültünk, emiatt valahogy szóba került a legutóbbi “projektje”. Elkezdte mesélni, hogy napelem rendszert szeretne telepíteni a nagyszüleitől örökölt, egyébként jó állapotú házára. A napelemrendszer.info oldalt találta, velük vette fel a kapcsolatot, és ők az előzetes, ráadásul teljesen ingyenes felmérés után a 6 kw napelem rendszert ajánlották neki. Ugyanis alkalmasnak bizonyult a ház a telepítésre. A használni kívánt elektronikához a 6 kw teljesítményt tartották elegendőnek. Bár a nagyszüleitől örökölt ingatlan, mégsem egy régi, lelakott épületről van szó, hiszen a nagyszülők is úgy vették, már középkorúként, és nem ők építették még a családalapításkor. Így egy kisebb felújítás elegendő volt rajta, viszont mivel így sokkal olcsóbban megúszta a dolgot a barátnőm, így úgy gondolta, az így “megmenekített” pénzt valami izgalmasra, hasznosra fordítja, ekként jutott eszébe, hogy napelemet tetet rá. Nemcsak, hogy különleges, hiszen manapság még nincs olyan sok embernek a házán napelem rendszer, de kiváló befektetés is, és még környezetbarát is, ami külön tetszik a barátnőmnek.

Azt mesélte, a felméréskor figyelték a ház fekvését, tájolását, a környező magas tereptárgyakat és épületeket, amik nem nagyon voltak, mert a nagyszülők egy kevéssé beépített utcában laktak. Ugyanakkor meg kellett vizsgálniuk a tetőszerkezetet is, hogy műszaki szempontból is alkmas-e a felszerelésre, elbírja-e majd a 6 kw napelem rendszer súlyát. Egyelőre egyedül fogja lakni a házat, de idővel elképzelhető, hogy bővítésre is sor kerül, hiszen szeretne családot ő is, és a ház megfelelő alapterületű egy 4 személyes családnak is.

6 kw napelem rendszer
6 kw napelem rendszer

Szóval a napelemrendszer.info csapata már kint is volt nála felmérni, de a kivitelezés még várat magára, mert még van elintéznivalója a felújítás miatt. A telepítést azonban már nagyon várja, mert izgalmas beruházásnak tartja, kíváncsi, hogy milyen lesz a napelem beszerelés folyamata, hogyan fognak majd bekerülni az egyes elemek. Utána pedig azt várja, hogy hogyan fognak ezek működni, és hogyan fog csökkenni a rezsi, mennyit lesz képes tényleg, a gyakorlatban termelni. És reméli, hogy az elkövetkező időkben is sokat fog sütni a nap, mint mostanában is, hiszen nyár vége van.
A felmérésre kiérkező szakemberek pedig nagyon kedvesek és szimpatikusak voltak, ezért is várja izgatottan a következő alkalmat, amikor jönnek hozzá.

Én is nagyon kíváncsi lettem, eléggé izgalmasnak tűnt a dolog, ahogy ő is mondta, és megkértem rá, hogy majd ha elkészült véglegesen a dolog, had látogathassam meg és csodálhassam meg a napelemeit. Aztán később jó lenne, ha beszámolna a tapasztalatairól is, hogyan funkcionál a 6 kw napelem rendszer, tényleg megéri-e. Bár én sajnos nem gondolkodhatom ebben, legalábbis jelenleg, mert egy bérelt lakásban élek, de azért az én érdeklődésemet is felkeltette. A napelem rendszert én is nagyon hasznos dolognak tartom, bár még nem volt tapasztalatom vele, ezért is várom barátnőm véleményét róla.