Nem kell a Szaharáig mennünk, hogy működjön a napelemünk

A mai fiatalok roppant kreatívak tudnak lenni, mikor arról van szó, hogyan működtessék az elektronikus eszközeiket, csak azért, hogy pár perccel tovább hallgathassanak zenét, és addig se kelljen figyelniük a körülöttük lévőkre. Egyik kedvenc cikkem, amely valaha megjelent az interneten az volt, hogy valaki összeállított egy napelemmel működő töltő állomást a Szaharában, amely folyamatosan működésben tartja a zenelejátszót, így az a végtelenségig játszhatja Toto ‘Afrika’ című dalát. 

De ha már ezt is megvalósíthatjuk csak egy vicc kedvéért, akkor be kell látnunk, hogy a napelemes energia nem is olyan elérhetetlen, mint azt sokan gondolják. A legtöbben azért használják a megszokott energiaforrásokat, mert úgy gondolják, hogy egyszerűbb. Ez azonban nem feltétlen igaz, erre pedig már egy gyors Google keresés megadja a bizonyítékot. Én most a Napelemek Pályázatok weboldal alapján gondolkodom, amelynek csapata pár nap alatt össze tudja rakni a napelemes rendszerünket. 

Az oldalukat böngészve rengeteg információt kapunk minden aspektusáról ennek a beruházásnak. Legyen az technikai, hogy például miből is áll egy napelemes rendszer, vagy éppen annak megtérülésével és finanszírozásával kapcsolatos a dolog. Maga az oldal neve is abból ered, hogy a napelemekkel kapcsolatos pályázatokról adnak információt az ügyfeleiknek, és ahhoz, hogy minden létező kérdést meg tudjanak válaszolni, minden friss információval rendelkezniük kell.

Először természetesen személyesen is megnézik a házat, hogy felmérjék az adottságait. Ahhoz, hogy a rendszer a lehető legjobban teljesítsen, nem mindegy, milyen a ház fekvése, valamint a tetőszerkezet sem lehet akármilyen, hiszen nem akarjuk, hogy a rendszer a nyakunkba szakadjon egyik reggel. Azonban ez a kiszállás ingyenes, és már ez alatt az egy vizit alatt meg tudják mondani, mekkora rendszer kell nekünk, hogy elegendő áramot biztosítson a háztartásnak. Ehhez egy szakképzett elektronikus mérnök is van velük, hogy ezek a számítások minél pontosabbak lehessenek, hogy Önöknek a legmegfelelőbb napelemes rendszert tudják adni. Ez után pedig összesen egy nap, amíg beszerelik a napelemeket és az invertert. Az inverter nem más, mint ami váltakozó árammá alakítja a fényenergiát, ezáltal a mindennapi készülékeink által is használhatóvá teszi azt.

És most mindannyian arra gondolnak: megéri ez nekem? 

Igen, meg. Először is, kezdjük azzal, hogy nem kell többet a villanyszámla miatt aggódnunk, hiszen a Nap nem kér pénzt a munkájáért. Aztán pedig ott vannak a különböző pályázatok. Magyarországon jelen pillanatban kettő van, ahol meg lehet pályázni a pénzt, amely megtéríti a beruházásunkat, de ezzel akár a pénz 100%-a visszajöhet. Továbbá a magyar állam is támogatja az ilyen jellegű építkezéseket, így hozzájuk is fordulhatunk segítségért. Mindennek az elintézésében pedig a Napelemek Pályázatok emberei is segítenek, ha szükséges. Nem ez az első alkalom, hogy ezzel foglalkoznak, már nagy rutinnal rendelkeznek a papírmunkában is. Így pedig azt kell mondanom, hogy a napelem megtérülése szinte garantált. 

napelem megtérülése

Nem kell a Szahara közepébe építeni a napelemet, hogy elegendő energiát termeljünk, az itthoni éghajlat is tökéletes. És ha egy zenelejátszó működtetése miatt hajlandóak vagyunk megtenni ezt a plusz lépést, és egy regenerálódó energiaforrásba befektetni, akkor a mindennapi életben miért is ne tennénk meg ezt? A Földünk mindenképpen megér ennyit, és a személyi kényelmünk sem sérül. Ez pedig már csak egy kérdést vet fel: mégis mire várunk még?