Egy zenei hobbistúdió kalandos eladásának története

Régi évfolyamtársam, Peti már jó ideje zenélt egy hobbi zenekarban, és a próbákat már évek óta Peti egyik lakásán tartották, azonban egy idő után eldöntötték, hogy mivel kinőtték a helyet, el kellene adni, s közösen venni kéne egy nagyobb ingatlant kimondottan erre a célra.

Szerencsére ennek anyagi értelemben semmi akadály nem volt, mert mind a hat zenekari tag elég jól keresett, úgyhogy már csak rá kellett venniük magukat a cselekvésre.

A régi, 28 négyzetméteres hely helyett minimum egy 65 négyzetméteres házat szerettek volna, és fontos volt az is, hogy az új helyen bármikor nyugodtan tudjanak próbálni vagy felvételt készíteni, tehát hogy a zaj ne zavarjon senkit.

A régi hely sajnos ilyen szempontból sem volt tökéletes, mert bár csináltattak egy elég jó hangszigetelést, azért a szomszédokat még így is zavarták az átszűrődő hangok, aminek az lett a vége, hogy csak szűkebb időintervallumokban használhatták a lakást zenélésre. Ez a felállás egyébként viszonylag jól működött, mert rugalmasan tudtak dolgozni, és így elég jól meg tudták szervezni azt is, hogy a zenekari találkozók az adott időpontokban legyenek, de azért vágytak már a nagyobb szabadságra ezen a téren is.

A döntés meghozása után két héttel egyébként már meg is bíztak egy ingatlanost, aki pár napon belül már hozta is az első komolyabb érdeklődőt. Ekkor azonban rájöttek, hogy egy elintéznivalójuk sajnos még maradt, mégpedig egy érvényes energetika tanúsítvány elkészíttetése, a korábbi példány ugyanis pont egy hete járt le akkor, adás-vétel pedig, ahogy azt megtudták, nem bonyolítható le érvényes tanúsítvány nélkül.

Szerencsére végül ez is könnyen ment, mert Misi, a trombitás srác tudott egy rendkívül gyorsan, megbízhatóan és rugalmasan dolgozó csapatot. Korábban ugyanis ő és felesége egy barát ajánlására velük csináltatta meg az új házuk tanúsítványát, s nem csak a felmérés, a tanúsítvány kiállítása és kiszállítása zajlott zökkenőmentesen, de később, amikor egy pályázathoz kellett a közben elkallódott dokumentum, még akkor is tudtak nekik segíteni. Ennél a cégnél ugyanis az energetikai tanúsítvány lekérdezés sem okozhat gondot, mivel a kiállítástól fogva tíz éven át ők is megőrzik digitális formában a dokumentumot.

Peti mindazonáltal saját maga is átnézte a szolgáltató weboldalát, és legnagyobb örömére ez alapján is lehetetlen volt kifogást találni a cég munkájában.

Telefonos elérhetőség tekintetében például kimondottan szimpatikus volt neki az, hogy a megszokott 8 órás nappali munkarendtől eltérően itt reggel 8 órától egészen este 20 óráig lehet telefonálni, és észrevette azt is, hogy sürgős esetekben még akár a munka megkezdését is vállalják az esti órákban. A mérnöki munka elkészültével pedig a dokumentum 24 órás kiérkezési ideje akár 12 órásra is lecsökkenthető, tehát még itt is van a lehetőség gyorsítani.. Ilyenkor SMS-ben küldik meg a tanúsítványhoz tartozó HET-számot, ami a dokumentum azonosítója, s ez alapján az ügyvéd el is tudja készíteni az adásvételi szerződést.

A honlapon egyébként minden hasznos és fontos információ szerepel, így például az is, hogy mit kell feltétlenül előkészítenünk a felmérő szakember érkezéséig, s mi az, amit pedig a munka megkönnyítése érdekében ajánlatos. Amire feltétlenül szükség van, az a helyrajzi szám, a segítséget jelentő dokumentumok pedig a különféle tervdokumentációk, mint például a műszaki leírás, a metszet és az alaprajz.

Az árakról szintén rendkívül egyszerűen lehet tájékozódni már a weblapról is, hiszen azok jól átlátható táblázatban vannak megadva négyzetméter szerinti bontásban külön a lakásokra és külön a házakra, így ez sem éri az ügyfelet meglepetésként. Ezen kívül a cég még árgaranciát is vállal, tehát ha olcsóbb lehetőséget találunk, ezen a csökkentett áron fogja számunkra elvégezni a munkát, sőt, 100%-os elégedettségi garanciát is biztosítanak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az ügyfél elégedetlen a munkájukkal, a tanúsítvány költségét visszatérítik.

Petinél egyébként a számla is fontos szempont volt, s ez a cég a tanúsítvány díjáról természetesen számlát is ad, ami az SZJA elszámolásakor felhasználható.

A cég egyébként, ahogy az adatok tárolása, tehát az energetikai tanúsítvány lekérdezés terén, úgy a szolgáltatás igénylésének a terén is rendkívül progresszív, ugyanis ez nem csak telefonon, de online is leadható. Ehhez nem kell mást tenni, mint a weboldalukon található űrlapot kitölteni nevünkkel, telefonszámunkkal, e-mail címünkkel, az ingatlan címével és az igényelt szolgáltatás megjelölésével.

Peti amúgy itt, az űrlapnál vette észre, hogy amennyiben az ember az energetikai tanúsítvány mellé még ingatlan értékbecslést is kér, akkor az utóbbi árából még egy 50%-os kedvezményt is adnak.

energetikai tanúsítvány lekérdezés

Hasonló kedvezményes lehetőség náluk az is, hogy amennyiben a tanúsítvány kiállítástól számítva három hónapon belül új ingatlant veszünk, akkor partner ügyvédi irodájukkal együttműködve az ügyvédi díjból nem kevesebb mint 50.000 forintot spórolhatunk meg. Ilyenkor a szerződéskötésre tizenkét különböző budapesti helyszínen van lehetőség, ami a II., III., V., VI., VII., IX., XI., XIII., és XIX. kerületeket takarja, s ezek közül természetesen az ügyfél választhatja ki a számára legmegfelelőbbet.

Ezeken a lehetséges kedvezményeken felül pedig minden egyes ügyfél számára jár még egy ajándék is, méghozzá egy négyezer forintot érő Ingatlan Kisokos, amiben számos hasznos tanácsot és tippet találhatunk energiatakarékossági, felújítási, korszerűsítési, bérbeadási, eladási illetve állagmegóvási lehetőségek kapcsán, de a kiadvány szokatlanabb témákban is segítségünkre lehet. Választ találhatunk benne telekszomszédokkal, szomszédokkal, társasházi ügyekkel, sőt még építési, bontási engedélyekkel kapcsolatos kérdésekre is.

Peti ennek a kiadványnak egyébként külön örült, mert a húgáék pont nagy felújításban voltak, s biztosra vette, hogy nagyon örülnének egy ilyen könyvecskének, ugyanakkor számára az is nagyon fontos volt, hogy nagy szakmai tapasztalattal rendelkező céget találjon, mert az volt a tapasztalata, hogy hiába vannak kedvezmények, hiába van árgarancia, ha egy cég még kicsi és tapasztalatlan, akkor mindig nagyobb a hibázás esélye. Itt azonban efelől is nyugodt lehetett, hiszen ez a cég a hazánkban készülő tanúsítványok mintegy 10 százalékáért felel, ami igen komoly munkatapasztalatot jelent.

Peti tehát végül is őket választotta, és nem is kellett csalódnia. A mérnök kolléga nagyon hamar megérkezett a felmérés elvégzéséhez, majd a tanúsítvány azonosítóját 12 órán belül elküldték Petinek, így pedig az adásvételi szerződés is létrejöhetett időben, és a számlával is minden rendben volt.

Az egész munkafolyamat gördülékenységével és a dolgozók készségességével, profizmusával is annyira elégedett volt, hogy régi, Pécsett élő munkatársának, Andrásnak is elküldte az egyébként országos lefedettséggel dolgozó cég elérhetőségét. Tudta ugyanis, hogy Misiékhez hasonlóan ő is pályázni szeretne, azonban a nemrég komoly korszerűsítésen átesett ingatlan még nem kapta meg az ehhez szükséges friss tanúsítványát, és András meg, ahogy Misi is, szintén hajlamos volt minden elektronikus vagy papír alapú dokumentumot pillanatok alatt elkeverni.

Peti tehát szinte biztosra vette, hogy az energetikai tanúsítvány lekérdezés lehetősége számára is jól fog majd jönni, s bizony, mint később kiderült, ez pontosan így is lett, és András olyan hálás volt Petinek a tanácsáért, hogy még egy kis V.I.P. koncertet is szervezett nekik oda Pécsre.