Egy fogszabályzós rajongó tinédzser a múltból

A felső tagozatos és kis gimnazista énem nagy VIVA TV rajongó volt, minden délután néztem a műsort, hallgattam a zenéket és rajongtam az ott megjelenő magyar sztárokért. Voltam koncerten, Comet gálán, és egyéb díjátadókon is. Aranyos igazi tinédzser kislány rajongó voltam, akire sok mindent rá lehetett beszélni, ha szóba került az egyik kedvenc énekese. Anyukám régóta szerette volna, ha a Fogorvos Budapesthez elmennék egy fogszabályzó konzultációra, mert a tesómnak is szépen rendbe rakta a fogait, nekem pedig még össze-visszább álltak, ezért mikor láttam, hogy az egyik magyar előadónak is fogszabályzója lett, akkor mondtam anyukámnak, hogy én is szeretnék egyet, olyan színes berakásokkal, mint a lánynak is volt.

fogszabályzó

A Fogorvos Budapest orvosai nagyon kedvesek, a recepción is mindig aranyosan fogadtak, rendszeresen jártam hozzájuk konzultációra azóta, mióta egy iskolai baleset során letört egy darab a fogamból, így jól ismertem a rendelőt, nem is szoktam félni, de a fogszabályozás mégis kicsit ijesztő dolognak tűnt akkoriban. Mikor ez a fogletörös dolog történt már a felnőtt fogászatra jártam, de csak mert ahhoz a doktornőhöz tudtam menni, akihez anyu és apu is járt, így egyszerűbb volt, ha én is hozzá iratkozom be, és 12 évesen ez nem is volt probléma, így a fogszabályzóról is vele konzultáltunk. Sok kérdésem volt a doktornőhöz, mert tudtam, hogy jó kezekben vagyok, de a tesóm azért sokszor fájlalta a fogszabályzót és nem volt neki kényelmes, így voltak aggodalmaim. A doktornő elhessegette ezeket a félelmeket, elmondta, hogy milyen megoldások vannak, ha fájdalmat érzek, hogy mire kell figyelni az étkezésekkor, milyen élelmiszert kerüljek az első 1-2 hétben, illetve, megbeszéltük és meg is mutatta, hogy milyen eszközökkel kell tisztán tartanom a fogszabályzómat és a fogaimat, hogy a lehető legjobb legyen a szájhigiéniám. 13 évesen nem az a legfontosabb, hogy milyen jó lesz ez nekem később, hanem nyilván az esztétikumra megy az ember, de a doktornő emlékszem, hogy az én még gyereknyelvemen azért türelmesen elmagyarázta, hogy azon kívül, hogy a fogaim egyenesen fognak állni, mennyit hozzá tesz a fogszabályzó a fogaim és a szájizmaim megerősítésében, ezzel megelőzve több általános betegséget, mint a lyukas fogak kialakulása. Arra is emlékszem, hogy kihangsúlyozta, hogy a legjobb életkorban vagyok arra, hogy rövidebb idő alatt elérjem a kívánt eredményt. Szeretem a doktornőben, hogy végig velem kommunikált a rendelőben és nem anyának magyarázta el a dolgokat, hanem engem kezelt a pácienseként és nem csak egy kisgyereknek nézett.

A konzultáció után több lépcsőben jártam a fogszabályzóshoz, megcsinálták az előkészületeket, röntgenképet, fogkőleszedést, majd felkerült az ekkor piros színben választott fogszabim is, amire nagyon vigyáztam. Igyekeztem nagyon alaposan ügyelni a tisztításra, mert azt mondta a doktornő, hogy akkor a kellemetlen érzés is kevésbé fog előjönni, mert rendszeres és alapos tisztítással, nem fogok fájdalmat érezni. Nagyon rossz fogszabis tapasztalataim egyébként nincsenek, másfél évig hordtam a fix és utána további egy évig a kivehető fogszabályzót és a fogaim azóta rendben vannak. A Fogorvos Budapest pedig azóta is a legkedvesebb fogorvosi rendelőm, semmilyen beavatkozás nem történt azóta, csak fogkőleszedésre járok hozzájuk évente egy alkalommal, így nagy bizalmam alakult ki feléjük.