A különböző Buddhák jelentései – Nepáli termékek

Egy zenész inspirációja rengeteg forrásból származhat. Lehet a természet, lehetnek az emberek, az éppen aktuális politikai viták, társadalmi kérdések, különböző tudatmódosító szerek, a szerelem, a gyász, a bánat, az öröm, a vidámság, a bármi. De ami mindezekben közös, hogy akkor tudja mindezt kiírni magából az alkotó, hogyha el tud jutni egy olyan lelkiállapotba, ahol szabadon áramolhat minden gondolat és az írás egész folyamata olyan természetessé válik, mint mondjuk az óceán ringatózása.

Ahhoz, hogy ilyen állapotba kerüljön valaki, szintén többféle út van. Megint gyakran előjönnek a tudatmódosítók, amk segítenek ellazulni és valami lebegő állapotot előidézni, azonban ennek a hosszútávú következményei egyáltalán nem tartoznak sem a “jó”, sem az “egészséges” kategóriákba. Tehát egy szóval nem fenntartható módszer, ha csak nem akarjuk a 27-esek klubját bővíteni.

Ezzel szemben a rendszeres meditáció olyan energiákat képes megmozgatni, hogyha a meditálást végző teljesen nyitott erre, amivel könnyedén el lehet jutni az alkotáshoz megfelelő állapotba. Nekem legalábbis rengeteget segített és segít nap, mint nap. A rutinom részévé vált, hogy a nap elején ezzel kezdek. Borzasztóan sokat segít abban, hogy képes legyek a megfelelő helyen a megfelelő időben pontosan arra fókuszálni, amire kell és minden mást kizárjak. Elhatároztam hát, hogy veszek otthonra egy Buddha szobrot, csak azért, hogy meglegyen ennek az egész folyamatnak a hivatalos kerete is. Igen ám, de ekkor abban a problémába ütköztem, amire nem is igazán számított: kiderült számomra, hogy nagyon sokféle Buddha szobor létezik és mindegyik másik jelentéssel bír. A legnagyobb szerencsémre elég hamar rátaláltam a Nepáli Termékek (nepalitermekek.com) weboldalra, ahol a leggyakoribb Buddha szobrok mind-mind össze vannak gyűjtve és mindegyikről írtak pár gondolatot, hogy melyik mit szimbolizál.

A különböző Buddhák jelentései – Nepáli termékek

A Nepáli termékek oldalán 9 féle Buddha szoborról esik szó, amelyek pontosan a következők:

 • Gyógyító Buddha, aki megóv a veszélyektől és segít az akadályokon való túljutásban
 • Zambala, a gazdagság istensége a tibeti buddhizmusban
 • Zöld Tara, minden Buddhák anyja
 • Csenrézi, a szenvedélyes, tiszta és önzetlen szeretet istensége
 • Shakjamuni, maga Buddha, a megvilágosodás és a tanítás jelképe
 • Maitréja, a jövőbeli Buddha, a szeretetteljes kedvesség jelképe
 • Áldó Buddha, a bátorságot és biztonságot nyújtó
 • Fehér Tara, az anyaság, a termékenység és a hosszú élet jelképe
 • Mahakala, a haragos istenség, aki megóv a szörnyektől és a démonoktól.

Mindegyik esetben többféle ábrázolás lehetséges, hiszen minden egyes apró mozzanatnak külön jelentősége van. Tehát nem mindegy, hogy hogyan áll a szobor keze, merre néz a tenyere, tart-e a kezében lótuszt vagy sem, hogyan ül vagy épp áll. Mindennek nagyon komoly szimbolikus jelentősége van.

A különböző Buddhák jelentései – Nepáli termékek oldalon nem csak azt lehet végigolvasni, hogy melyik Buddha milyen szimbolikával bír, hanem azt is, hogy hogyan érdemes ezeket a tárgyakat elhelyezni az otthonunkban. Innen tudom például, hogy ahhoz, hogy ezek a szobrok megteremthessék a pozitív környezetet, többféle dologra is érdemes odafigyelni. Ennek megfelelően a következő pontokat érdemes megszívlelni és lehetőség szerint betartani annak érdekében, hogy a chi, vagyis a pozitív energia zavartalanul áramolhasson az otthonunkban:

 • lakáson belüli elhelyezés esetén érdemes minimum 75-80 cm magasra tenni a szobrot,
 • ahhoz, hogy a szobor az otthonunkba vonzza a pozitív energiát jó, hogyha a bejárati ajtó felé néz,
 • fontos, hogy ne kerüljön Buddha szobor az alábbi helyekre: fürdőszoba, konyha, háló, padló,
 • ha az agytekervényeink aktivitását szeretnénk fokozni, jó ötlet a dolgozószobában helyet találni a szobornak, de figyeljünk a megfelelő fényekre és a könnyű láthatóságra, mert ez feltétlenül szükséges a pozitív energiák áramlásához,
 • érdemes megjegyezni, hogy egy egész alakot ábrázoló Buddha szobor mindig nagyobb energiákat képes megmozgatni, mint csak egy fejet ábrázoló,
 • egy ilyen szobrot kizárólag pozitívan és bizalommal szabad megvásárolni, beszerezni,
 • amennyiben a szobrot a meditációhoz tervezzük használni érdemes szemmagasságba helyezni azt.

Arról is sokat lehet olvasni, hogy miért érdemes időről-időre úgymond felajánlani valamit a Buddha szobrunknak. Valamint abba is részletes beavatást és ötleteket kaphatunk, hogy mi is legyen az a valami. Nem kell semmi vadra gondolni, leginkább virágokra, gyertyára, füstölőre és hasonló kedves dolgokra.

Ha érdekelnek a különböző Buddhák jelentései – Nepáli termékekkel karöltetve, akkor mindenképpen ajánlom, hogy lessétek meg a nepalitermekek.com weboldalát.

A különböző Buddhák jelentései - Nepáli termékek